Gå till innehåll

Specialbyggda integrationer gör nya VTI.se både snygg och aktuell

Med vår paketlösning Komplett externwebb fick Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) snabbt en modern och användarvänlig webb. Flera integrationer effektiviserar arbetet för redaktörerna och presenterar relevant information för besökaren på ett snyggt sätt.

vti.se

Vårt mål var att så snart som möjligt få ett bättre CMS och Sitevision var inget svårt val. Här är verkligen användarna och redaktörerna i fokus, säger Claes Eriksson, systembibliotekarie, VTI.

VTI ville ha en enkel webb som de kan hantera och uppdatera själva. Då alla som varit involverade förra gången de tog fram en ny webb hade slutat ville de snabbt få en ny lösning på plats för att kunna ta kommandot. De valde Soleils paketlösning Komplett externwebb, men med några extra integrationer och extra designlösningar.

Det bästa är att nu kan vi göra allt som vi vill och borde göra. Vi kan äntligen börja jobba mer kontinuerligt med webben. Alla dörrar står öppna, allt är möjligt helt plötsligt, menar Claes.

Från länklista till lättnavigerad informationsstruktur

Tidigare hade VTI ingen informationsstruktur, all information låg på samma nivå i form av en a-ö-lista med över 100 länkar.

Det är stor skillnad nu. Varje sida har ett sammanhang, till exempel olika forskningsämnen och tjänster. Det tillsammans med ett nytt bildspråk där vi lyft in den grafiska profilen gör det betydligt lättare att hitta, hoppas jag, säger Claes.

Hög tillgänglighet och användarvänlighet

VTI beställde en extra designsprint för att få ett designförslag som är mer avancerat än det som ingår i paketlösningen, inte bara när det gäller estetik, utan även tillgänglighet.

Vi har exempelvis lagt in röda streck som symboliserar vägar, som ju har koppling till deras verksamhet. Färger, text, dekorationer och tjocklek på knappar med mera, har vi valt utifrån ett stort fokus på tillgänglighetsperspektivet och på hög användarvänlighet, förklarar Johanna Lindholm, projektledare, Soleil.

Hämtar rapporter, pressmeddelanden och bilder från andra system

Med hjälp av en integration mot databasen DIVA och deras AD (personaldatabas) hämtas en listning automatiskt in till webbplatsen om är kopplad till sidorna där alla forskare presenteras. Det gör att det går att se alla rapporter och artiklar som en viss forskare skrivit.

För att de inte skulle behöva skapa alla forskarkort för hand byggde vi en särskild applikation. Den är kopplad till AD:t (användarkatalogen) och skapar forskarsidorna automatiskt i Sitevision både på svenska och engelska. Den var avancerad, men blev jättebra. Med hjälp av den sparar de mycket tid eftersom den är synkad med AD:t och uppdateras när någon börjar eller slutar. De har även en särskild sökfunktion, som hämtar uppgifter från AD:t för att presentera information om och kontaktuppgifter till alla medarbetare, beskriver Johanna.

Redaktörerna kan dessutom direkt i publiceringsverktyget bläddra bland alla sina bilder i bildbanken ImageVault.

Med hjälp av en integration mot TT visas alla deras pressmeddelanden automatiskt också. Det underlättar för redaktörerna, som inte behöver publicera pressmeddelandena på fler ställen. Det ser dessutom ut som att en fortfarande är kvar på sajten, det är riktigt snyggt, tycker Johanna.

Vi hade inte tid med någon förstudie. Vi ville byta system, flytta över allt och göra så mycket förbättringar som vi hann med. Det vi gjorde internt var att gå igenom texterna och ta fram en ny informationsstruktur. Vi hade stor hjälp av Soleil som vägledde oss på ett bra sätt och förstod vår situation där alla som haft insyn i webben tidigare hade slutat, avslutar Claes.

Publicerad • 3 februari 2021