På Soleil vinner och förlorar vi tillsammans

Soleils medarbetare på blodomloppet 2019

Snart är det tio år sedan Soleil startades (2011) och mycket har hänt sedan dess. Idag är vi 40 medarbetare, vi har blivit utsedda till Gasellföretag två gånger och vi har hjälpt massor av organisationer i både privat och offentlig sektor att skapa bättre digitala relationer och göra arbetsvardagen roligare. Vår VD Per svarar på några frågor om resan så här långt.

Varför namnet Soleil?

När vi registrerade Soleil som nytt aktiebolag i juni 2011 behövde vi komma på ett bra namn. Vi körde en övning hemma vid mitt köksbord och brain-stormade fram en massa förslag. Vi hade säkert upp mot 20 olika alternativ. Soleil vann i vår lilla interna omröstning, jag vill minnas att det var enhälligt. Vi gillade ordet Soleil, både i skrift och i uttal. Det betyder sol på franska, vilket en av de andra grundarna Fredrik, som hade pluggat i Frankrike hade koll på. Så där fick vi en snygg koppling till solstaden Karlstad, vilket kändes viktigt.

En annan koppling till solen var vår bakgrund som ingenjörer och programmerare. Alla vi fyra grundare är ingenjörer i grunden och var fullfjädrade Java-programmerare efter att ha byggt system med detta programspråk under många år och i ett otal projekt. Java ägdes på den tiden av Sun Microsystems, så även där fanns en koppling till solen alltså (Sun såldes sedan till Oracle).

Vad är den största lärdomen från resan efter snart tio år?

När det gäller det långsiktiga företagsbyggandet skulle jag säga att den viktigaste lärdomen eller insikten är hur viktigt det är att lyckas attrahera rätt människor. Soleil är ju ett konsultföretag och medarbetarna är inte bara vår viktigaste resurs – de är företaget.

Det bästa jag vet är att jobba tillsammans med människor som sprider positiv energi och vill framåt. Vi är varandras arbetsmiljö. Alla ska trivas och ha kul på jobbet och det gör vi om vi omges av rätt människor. Jag tror på tillit och lösningsfokus som ledord. Tilltron att var och en gör sitt bästa, och är sitt bästa jag på jobbet. Vi vinner och förlorar tillsammans, det är team-workandet som är grejen.

Medarbetare som tar ansvar ska få den frihet de behöver för att nå sin fulla potential. Frihet under ansvar att fatta sina egna beslut efter eget omdöme och efter att ständigt lyssna in omgivningen och kollegornas synpunkter.

Vad är du mest stolt över att ni har åstadkommit?

Det jag är mest stolt över hör ihop med svaret på den viktigaste lärdomen. När vi startade Soleil för nio år sedan var vi fyra ägare eniga om att vi ville skapa det företag som vi själva skulle vilja jobba på - alltså drömföretaget. Vi vill ha en företagskultur som är prestigelös och där de bästa idéerna vinner. Jag är så klart väldigt stolt över vår framgång som företag och det vi har åstadkommit tillsammans. Att växa från fyra till 40 personer och bli Gasellföretag på resan. Att få jobba med kunder som Scania, Försäkringskassan, regioner, myndigheter, kommuner och mängder med privata företag över hela Sverige.

Det ligger extremt mycket hårt jobb bakom varje enskild affär som vi vinner och varje projekt som vi levererar. Jag är stolt över alla dessa. Men det som jag är mest stolt över är när vi får kvitton på att vi faktiskt har lyckats att bygga det företag vi vill. Exempel är när för oss helt nya personer kontaktar oss och säger att de skulle vilja börja jobba hos oss för att de har hört så mycket gott om Soleil som arbetsplats.

Ett annat exempel är när medarbetare som kommit från någon konkurrent i branschen säger att på Soleil är det annorlunda. Det revirtänk och osunda tävlande internt som de är vana sedan tidigare finns inte här. Eller i styrelseforumet när en ny extern person återkopplar att det hos oss är befriande fritt från vassa armbågar. Dessa exempel gör mig mest stolt av det vi åstadkommit.

Kontakt

Publicerad • 7 juli 2020