Grattis Daniel Kling – vår första certifierade expert på webb­tillgänglighet!

Daniel Kling, certifierad tillgänglighetsexpert

Daniel Kling, certifierad Web Accessibility Specialist

Numera har vi en certifierad webbtillgänglighetsexpert bland oss på Soleil. Det är Daniel Kling som har lyckats med bedriften att certifiera sig som "WAS, Web Accessibility Specialist". Certifieringen är till för alla som utformar, utvecklar, genomför, utvärderar och hanterar de tekniska detaljerna kring tillgängliga webblösningar och utfärdas av IAAP, International Association of Accessibility Professionals.

Vi tog ett snack med Daniel, som ju är lite unik! Det är bara ca 500 i världen som har lyckats ta den här certifieringen.

Varför är det viktigt med tillgänglighet i webblösningar?

-Det är lätt att glömma bort att alla inte använder webben så som en själv gör. Jag klickar exempelvis runt med mus eller touchscreen. Tillgänglighet är inte bara viktigt för blinda, utan det finns ett helt spektra med olika förhinder som användaren kan ha; synfel, sämre motorik, dyslexi och så vidare.
Tillgängliga webbplatser gör oftast att saker och ting fungerar bättre för vanliga användare också. Jag själv exempelvis använder ofta tangentbordet när jag ska fylla i formulär. Om man då har ett formulär som inte är anpassat för användning av tangentbord blir jag oftast irriterad att jag behöver ta till musen, berättar Daniel.

Vad ger utbildningen dig som utvecklare?

-Nu har jag ett bevis på att jag kan det här med tillgänglighet för webben, även om jag har jobbat med det nästan dagligen i flera år. Sen blev jag förvånad över att det bara är 510 personer i hela världen som fått certifikatet, säger Daniel.

Hur var utbildningen?

-Det var enbart självstudier, mycket av det praktiska hade jag redan efter att aktivt ha arbetat med tillgänglighet i flera år. Det jag behövde läsa på var alla beteckningar, regler och kriterier med mera. Jag har inga problem att utveckla tillgängliga lösningar, men sen att koppla ihop det jag gjort med kriterier och regler är svårare, säger Daniel.

Vad innebär certifieringen för Soleil?

När det nya webbdirektivet för befintliga webbplatser nu träder i kraft den 23:e september är det viktigt att vi kan erbjuda våra kunder tillgängliga lösningar som följer webbdirektivet. Daniel är den första av våra utvecklare som har fått certifieringen och fler är på gång.

WAS baseras på WCAG 2.1 vilket innebär:

  • Skapa tillgängliga webblösningar
  • Identifiera tillgänglighetsproblem i befintliga lösningar
  • Lösa problem när det gäller tillgänglighet för webb
Publicerad • 17 september 2020