Grattis Johanna till nya titeln Scrum master

Johanna Lindholm

Johanna Lindholm är det senaste tillskottet bland Soleils Scrum masters. Metoden Scrum är ett av de största agila ramverken för att jobba med projekt och ger en certifiering som är giltig i 2 år.

Kan du berätta vad en Scrum Master gör?

- Scrum Master är en slags utveckling av projektledare. Att gå utbildningen och ta certifikatet är ett bevis på att en har koll på ramverket och vet vad det innebär att jobba enligt Scrum. Kort och gott är en Scrum Master en projektledare eller coach.

Hur gick utbildningen och certifieringen till?

- Jag gick en tvådagarsutbildning hos ett företag som heter Crisp. Vi var 17 deltagare och det hela var corona-anpassat. Det var en mix av föreläsningsmoment och gruppövningar för att förstå sammanhanget i Scrum-metodiken. Testet gjordes några dagar efter utbildningen.

Var utbildningen rolig?

- Ja, jätterolig! Det är ett komplext ämne, projektledning. Dagarna hade en bra mix av teori och praktik. Det var verkligen en superbra utbildning!

Hur kan du använda det här i din roll på Soleil?

- Det har gett min roll ett ganska stort lyft. Eftersom vi jobbar enligt Scrum i många av våra projekt, har jag nu en djupare förståelse och kan göra ett bättre jobb som projektledare i det agila arbetssättet som Scrum innebär.

Vad är en Scrum Masters viktigaste egenskap?

- Förmågan att hålla många bollar i luften samtidigt, och framförallt att avlasta utvecklarna i projekten. På det sättet är Scrum master en slags buffert för utvecklarna så att de kan fokusera på sitt.

Publicerad • 30 oktober 2020