Gå till innehåll

Personliga sökträffar på intranätet? Ja, självklart går det att ordna

Hur ofta går du till sidan två på Google? Gissningsvis väldigt sällan. Och varför ska det vara sämre hit rate på ett intranät? Det tycker inte vi att det ska vara. Vårt mål är att användarna aldrig ska behöva gå så långt. Därför har vi utvecklat en egen sökmodul där vi utnyttjar SiteVisions plattform så mycket som möjligt och kombinerar den med Microsoft 365. På så vis kan användarna på ett och samma ställe söka på allt från sidor, filer, inlägg och sociala grupper i SiteVision till dokument och användare i alla verktyg som ingår Microsoft 365-sviten. Tack vare behörighetsstyrning i Microsoft 365 behöver de heller aldrig få upp irrelevanta sökträffar eftersom de endast får upp den information som de har åtkomst till.

Läs mer om fördelar med att kombinera Microsoft 365 och SiteVision

En bra sökfunktion gör livet lättare för medarbetarna

En riktigt vass sökfunktion kan spara massor av tid. Dessutom minskar den risken för frustration på grund av att medarbetarna inte hittar det de söker på intranätet. Och detta är också det som de allra flesta klagar på med sitt intranät. Nästan alla våra kunder som ska ta fram en ny digital arbetsplats tycker att den befintliga sökfunktionen är för dålig och behöver förbättras.

Genererar enbart relevanta sökträffar

Att använda vår sökmodul är först och främst ett kostnadseffektivt sätt att integrera mot olika system. Och resultatet blir att användaren får upp de dokument som är riktade till just sig, tack vare integration mot SharePoint. Det som hen inte har behörighet att nå dyker inte ens upp, vilket gör att användarna slipper filtrera bland irrelevanta träffar. Det sparar både tid och minskar frustrationen eftersom sökträffarna anpassas utifrån personliga behov.

Falu kommuns sökfunktion imponerar på de flesta

Även Falu kommun önskade sig en bättre sökfunktion. Och det var när vi tog fram deras nya intranät som vi utvecklade idén som legat och grott i ett par år. Jag har jobbat med SiteVision och sök under flera år. Då har jag hunnit snappa upp vilka behov som brukar uppstå och jag insåg att vi kunde ta fram en lösning med anpassningar som många frågar efter. Falu kommun har nu hela den här kompletta söklösningen på sitt intranät, inklusive möjlighet att söka efter information i e-learningssystemet Info Caption. Och andra som sett Falu kommuns lösning vill också ha den.

Sök i tolv olika källor

Det fina med sökmodulen är att den kan öppna upp för så många olika tjänster. Och snart kommer du även att kunna söka i Google via intranätet. Organisationer som använder Google drive för dokumentlagring kommer att älska detta. Genom en integration med Google Suite öppnar vi upp för att man kan söka i över 12 olika källor. Exempelvis går det att styra så att vissa grupper kan få fram träffar från Google och andra användare ser träffar från andra källor, beroende på vilka behov de olika grupperna har. På det här sättet får vi fram personliga sökträffar. Men jag tycker inte att man bör visa alla källor bara för att man kan. Det måste ju vara enkelt att hitta. Det är trots allt det som är viktigast. Här tycker jag att varje organisation ska utgå ifrån vad som är bäst för just dem och deras användare.

Sökmodulen kan integreras med alla typer av system

Sökmodulen följer samma tänk som SiteVision och är enkel att integrera med alla typer av system. Inte bara för oss som utvecklare, utan även för SiteVisions administratörer som själva kan sätta upp sökmodulen. Det går exempelvis att göra inställningar per system och finjustera antal sökträffar. Men då krävs det att man är administratör och har lite djupare kunskap om SiteVision.

Så här funkar sökmodulen

Sökmodulen består av två delar, dels en sökruta som visas överallt och där användaren får upp snabbträffar, exempelvis de fem mest relevanta träffarna. Snabbträffar är när sökfunktionen presenterar träffar så fort användaren börjar skriva i sökfältet. Här filtrerar användaren som den själv vill. Dels ingår en sökresultatssida där användaren kan hoppa mellan de olika sökresultaten, exempelvis dokument, personer eller sidor. Men hit ska användarna förstås aldrig behöva gå. Målet är att de första snabbträffarna ska vara tillräckliga – då har du ett bra sök.

Sökmodulen funkar med alla SiteVisions söklicenser Länk till annan webbplats.; Standard Search, Search Advanced och Search Enterprise. Den är fristående och går att köpa löst, men den ingår även i vårt SiteVision-paket Skalbar365. Givetvis går den även att använda på externa webbplatser.

Publicerad • 24 januari 2020