Gå till innehåll

Bemästra skärmdelningsfunktionen i Teams

Vad ser ni nu? Syns bara skärmen eller ser ni mig också? Ja, trots två år av digitala möten är det fortfarande svårt att hålla koll på alla funktioner i Teams. Men det är ju egentligen inte så konstigt med tanke på den höga takt som Microsoft lanserar både nyheter och förbättringar. I det här blogginlägget kommer du att få lära dig hur du delar skärm i Teams.

Skapa engagemang i ditt digitala möte

Det kan vara en utmaning att skapa engagemang i ett möte - särskilt som ensam presentatör. Men under 2021 kom den efterlängtade funktionen "presentatörsläge" som gör det möjligt att välja olika sätt att kombinera video med delat innehåll.

Det finns fyra olika presentatörslägen. Alternativet "visa endast innehåll" är standardinställningen om du inte aktivt väljer ett annat.

Visa endast innehåll (standardinställning)
Detta är egentligen en ganska missvisande formulering eftersom din bild fortfarande syns (så länge kameran är påslagen). Men du som delar skärm ser inte den här vyn, vilket kan leda till lite förvirring.

Bakgrund med delat innehåll
Ditt ansikte blir inklippt framför det delade innehållet. En ganska komisk syn som garanterat väcker uppmärksamhet. Prova vetja!

Sida vid sida
Du syns i ett separat fönster bredvid ditt delade innehåll.

Reporter
Du syns i ett stort fönster med det delade innehållet bredvid. Eftersom innehållet inte kommer fylla ut hela skärmen kan du välja en bakgrund. Klicka på funktionen "lägg till bakgrund" som visas när du öppnar delningsmenyn.

Dela skrivbord

Användbart när du vill kunna växla mellan olika fönster medan du presenterar.

När du delar hela din skärm kommer de andra mötesdeltagarna att se allt som du själv ser. Det vill säga även hunden du har som bakgrundsbild eller mailnotiserna som poppar upp. När du delar skrivbord är alla fyra presentatörslägen tillgängliga.

I vissa organisationer är den här delningsfunktionen avstäng av säkerhetsskäl.

Tips när du delar skrivbord i teams

  • Stäng av notiser på program som vanligtvis pockar på din uppmärksamhet.
  • Rensa på ditt skrivbord eller koppla in en extern skärm som du använder när du delar innehåll.

Dela fönster

Du kan bara dela ett fönster åt gången och inte heller växla mellan flera. Vill du byta fönster behöver du sluta dela och sedan välja ett annat. Med det här alternativet försäkrar du dig om att inga aviseringar eller andra aktiviteter syns för mötesdeltagarna. Med andra ord - ett säkrare sätt att dela innehåll. Även när du delar fönster är alla fyra presentatörslägen tillgängliga.

Tips när du delar fönster i teams

  • Förbered dig genom att öppna de fönster du tänkt dela, då syns de som alternativ i delningsmenyn.
  • Fönster som poppar upp framför ditt delade innehåll kommer inte att synas
  • Delningen pausas om du klickar ner fönstret.

Dela PowerPoint

Den här funktionen fick sig ett rejält lyft under 2021. Nu finns det bland annat stöd för att se dina PowerPoint-anteckningar, gå direkt till en sida utan att behöva bläddra igenom dem alla och låta någon annan ta över presentationen under mötets gång.

När du delar en PowerPoint kan du bara använda presentatörslägena "visa endast innehåll" och "bakgrund med delat innehåll".

Tips när du delar en PowerPoint-presentation i teams

  • När du delar en PowerPoint via den här funktionen så laddas dokumentet temporärt upp i Teams-klienten.
  • Det är möjligt för mötesdeltagare att bläddra i din PowerPoint - om du inte stänger av den funktionen (klicka på ögat i verktygslisten). Men du kan vara lugn, om en deltagare byter bild i presentationen så syns det inte för någon annan.
  • Din presentation finns inte tillgänglig för de andra efter mötet.

Lycka till med dina digitala möten!

Publicerad • 10 februari 2022