Gå till innehåll

Byt bildformatet till webp – för en snabbare webbplats

Byt bildformatet till webp – för en snabbare webbplats

Sitevision har i sin senaste uppdatering lagt till möjligheten att ladda upp bilder i formatet Webp i bildarkivet. Det är fantastiskt bra för dig som vill förbättra hastigheten på din webbplats i Sitevision. Med högre hastighet kommer din webbplats att gillas mer av både användare och sökmotorer, dessutom kommer den att ranka högre i Webperfs mätning över kvalitetsmässigt bra webbplatser.

Det är populärt att följa rankningen på den webbplats man arbetar med i Webperfs olika listor på webperf.se Länk till annan webbplats.. På Soleil har vi märkt ett starkt ökat intresse från våra kunder, speciellt inom det offentliga, att man satsar och vill ha en hög rankning i testerna.

En fråga som vi får relativt ofta handlar om att en av mätningarna ”Webbprestanda enligt Google Lighthouse”, drar ner betyget för att man inte använder det mest moderna bildformatet. Google har tagit fram sitt egna bildformat ”Webp” och rankar därför webbplatser som använder sådana bilder högre än de som inte gör det i sin prestanda-mätning.

Vad är Webp och varför ska man använda det?

Webp är ett bildformat som komprimerar en bild mer, än till exempel de äldre formaten jpeg och gif. Använder du Webp istället för de traditionella formaten betyder det att en webbesökare laddar ner mindre data och sidan blir snabbare. Det här är viktigt för de som surfar med mobila enheter och har även betydelse för sökmotoroptimeringen.

Hur mycket mindre blir bilderna i formatet Webp?

Med WebP kommer filstorleken att minska med 26 % jämfört med PNG och 25-34 % med JPEG, enligt Google själva. Det här kan göra en betydande skillnad för din webbplats om ni använder många och stora bilder.

På Webperf.se kan du gå in på din webbplats och kolla vilket betyg sajten får. Under rubriken ”Webbprestanda enligt Google Lighthouse” hittar du en rad som säger hur mycket den möjliga databesparingen är genom att ändra till webp.

Exempel: Skicka bilder i modernare bildformat: Möjlig databesparing 825 Kibit ( 1.00 betyg )

Hur konverterar jag mina bilder till Webp?

Det finns många olika verktyg på webben för detta, men vi gillar Squoosh. Man behöver inte ladda ner något program, det är gratis och det funkar bra.

Varsågod: https://squoosh.app Länk till annan webbplats..

Har du frågor om det här, den senaste uppdateringen i Sitevision eller något annat som berör webbplatsen - hör av dig till vår support

Publicerad • 19 september 2022