Tillgänglighetstips från experten – så säkerställer du att ALLA kan ta till sig innehållet på din webb
Vår nya utvecklare Linnea har jobbat med webbutveckling i tretton år. Att bygga webbar som alla kan använda är hennes stora intresse och dessutom är hon certifierad tillgänglighetsexpert så vi på Soleil ville verkligen ha henne med i gänget. Här får du både lära känna Linnea och ta del av hennes bästa tips för att ta fram en webb för alla.
Linnea är uppväxt i Borlänge och har i femton års tid bott i Göteborg. Efter det bar flyttlasset till Karlstad eftersom hennes man är från Värmland och de ville komma närmare sina familjer. Jobbmässigt kommer hon närmast ifrån HiQ där hon jobbade i elva år som front end-utvecklare. Innan det var hon systemutvecklare. Som certifierad tillgänglighetsexpert (Web Accessibility Specialist, WAS) från IAAP har hon värdefulla kunskaper som våra kunders webbanvändare kommer ha stor nytta av.
Att bygga webbar som alla kan använda är mitt stora intresse. Det är själva utmaningen som är rolig och att lära sig mycket nya tekniker hela tiden, säger Linnea.
Stor möjlighet att planera sin egen tid
Efter att ha jobbat på ett stort företag i många år kände Linnea att hon ville komma till en mindre organisation och så här långt trivs hon riktigt bra på Soleil.
Soleil gav ett väldigt bra första intryck och jag gick mycket på min magkänsla eftersom all kontakt skedde på distans. Jag var inte ens och hälsade på innan jag tog jobbet. Här har jag stor möjlighet att planera min egen tid och det passar mig bra eftersom jag har småbarn, berättar hon.
Friluftsmänniska och hobbyfrisör
När Linnea är ledig umgås hon mycket med familjen och de gillar att utforska nya platser. Det är naturen som lockar, allt ifrån skog till hav och sjöar.
Vi brukar ofta släpa med oss barnen på vandring med picknick. Annars tränar jag även löpning, crosstrainer och yoga eller klipper och färgar hår. Jag friserar både mig själv, min man och barnen. Min mormor är frisör och alla sa att jag också har det i mig, men det räcker att vara amatörfrisör.
20 procent har någon form av nedsättning någon gång i livet
Eftersom Linnea är tillgänglighetsexpert passade vi på att fråga om vad hon tycker är allra viktigast att tänka på och om vanliga misstag.
En vanlig missuppfattning är att tillgänglighet är till för blinda och döva och kunder säger ofta ”Blinda är inte vår målgrupp”. Men så är inte fallet alls! Cirka 20 procent har någon form av nedsättning någon gång i livet. Det handlar inte enbart om permanenta fysiska nedsättningar, utan även psykiska och tillfälliga nedsättningar. Som till exempel en bruten arm, dyslexi eller att använda mobilen utomhus i starkt solljus, förklarar Linnea.
Linneas tre viktigaste punkter för att ta fram en webb för alla
- Det viktigaste är att få med tillgänglighetsperspektivet från början till slut. Att ”lägga till” det i efterhand blir oftast dyrt och omständligt. Det måste tas upp redan i planeringsstadiet och vara med under hela projektet och under förvaltning.
- Det finns lagkrav på vissa sajter, men den största anledningen är så klart för att ALLA ska ha möjlighet att använda tjänsten eller webbplatsen, oavsett förmåga. Många tjänster är digitala idag, till exempel bankärenden, olika ansökningar, biljettköp och försäkringsärenden Därför är det extra viktigt att alla faktiskt kan använda dem. Ungefär 20 procent av alla människor har någon gång någon form av nedsättning, men det är antagligen fler. Varför utesluta dessa 20 procent.
- ”Accessibility – Necessary for some, useful for all”. Användarupplevelsen förbättras för ALLA användare om en webbplats är tillgänglig. Om en video exempelvis har undertexter kan jag se den och ta till mig informationen även om jag befinner mig i en bullrig miljö.