Gå till innehåll

TL Bygg – intranät som skapar sammanhållning och effektiviserar vardagen

Startsidan på Navet - TL Byggs intranät - vinnare av Guldhanden 2019 för bästa intranät

TL Bygg ville få bättre sammanhållning och minska den tid som de lägger på att mejla och leta efter dokument. Det är också viktigt för dem att medarbetarna kan ha koll på det senaste i branschen och på vad som händer i företaget. Med det nya intranätet, som är byggt i Sitevision Cloud, når alla medarbetare ute på fältet viktig information och kan enkelt hålla kontakten med varandra.

I en undersökning bland medarbetarna såg vi ett tydligt behov av information om vad som händer och möjlighet att kommunicera med varandra. Det var ett bra underlag att jobba utifrån när vi tog fram vårt intranät, berättar Roger Sandgren, kommunikatör, TL Bygg.

Tidigare hade inte TL Bygg något riktigt intranät, utan har använt den externa webben där medarbetare kunde logga in för att se statisk, information och nyheter.

Bygga kultur och få koll på läget

Att bygga en gemensam kultur och hjälpa medarbetarna att få koll på läget var två stora målsättningar med intranätet. Som byggföretag sätter de stort värde i att skapa en sammanhållning och återföra erfarenhet. Därför ville de ha ett socialt och levande intranät som kan nås av alla. Många är aldrig inne på kontoret och är därför svåra att nå.

Kunskap försvinner ofta i ett mejl. Någon kommer på en genial lösning i ett projekt, men ingen annan får ta del av den. Att kunna behålla kunskapen i företaget via intranätet ser vi som en stor vinst. Därför har vi gjort specialanpassningar som gör det lätt att sprida och behålla konversationer, förklarar Roger.

Sökfunktionen är extra smart. Den söker både i information, dokument och bland det som skrivs i grupper. Det går att hitta ett visst inlägg i en grupp utan att behöva scrolla i tråden och dessutom kan man bokmärka inlägg, säger Charlotta Ivansson, projektledare, Soleil.

På startsidan finns nyheter både från omvärlden och från organisationen. De har även en så kallad fokusnyhet som ligger kvar tills redaktören aktivt byter ut den. På det viset kan de lyfta särskilt viktiga saker.

Skapar gemenskap med informell kommunikation

För att alla ska kunna nå alla går det att kommunicera på olika plan till kollegor. Mellanchefer eller chefer kan till exempel informera via aktivitetsflödet för att nå ut till många, det behöver inte vara en nyhet eller ett mejl.

Alla kan även kommentera så detta blir mindre formellt, menar Charlotta.

Med Sitevisions listningsmodul listas olika grupper utifrån områden/avdelningar. Genom att klicka där kan man komma till olika personers profilsidor. Det gör att det blir lätt att nå kollegorna.

En enda inloggning räcker

Förut var medarbetarna tvungna att logga in varje gång och det var krångligt för den som använde mobiltelefon. Bara hälften kom åt intranätet och många loggade aldrig in på grund av att de glömt lösenordet. Nu har de single sign-on, vilket betyder att det räcker att logga in i telefonen för att nå intranätet.

Cloud-lösningen med allt lagrat i molnet, gör att allt går att nå oavsett var medarbetarna befinner sig, säger Charlotta.

Kan spara 800 000 kronor per år i arbetstid på att slippa onödigt mejlande

TL Bygg är övertygade om att intranätet kommer att ge en effektivare och smidigare vardag för alla anställda.

Det har tagit alldeles för mycket tid att leta efter dokument, vilket har varit ett irritationsmoment. Vi har räknat ut att det har kostat oss ungefär 800 000 kronor per år i arbetstid med allt onödigt mejlande, säger Roger. Vi är supernöjda. Soleil har förstått våra behov och begränsningar. De är prestigelösa och det har aldrig varit några problem, avslutar Roger.

Om TL Bygg

TL Bygg Länk till annan webbplats. är en del av Atrium Ljungberg, som är en stor koncern inom byggbranschen. De har 120 anställda, som jobbar med allt ifrån marknad och sälj till produktion ute i projekten.

Framgångsfaktor i projektet

En projektledare hos TL Bygg med ett stort intresse och som är nyfiken går det lätt att arbeta med och snabbt komma framåt.

Vinnare Guldhanden 2019 för Bästa intranät

Hösten 2019 vann TL Bygg Sitevisions tävling Guldhanden, i kategorin Bästa intranät.

Publicerad • 15 februari 2019