Gå till innehåll

Markaryds kommun – modern webbplats med ny design i Sveriges bästa CMS

Startsida på markaryd.se

Markaryds kommun hade under lång tid ett helt kostnadsfritt alternativ till webbplats. Billigt är dock inte alltid prisvärt. De kände ett stort behov av att hitta en lösning som effektiviserar redaktörsarbetet och ger användarna en bättre upplevelse.

Med vår paketlösning Komplett externwebb med Sitevision som plattform har de fått sina önskemål och behov uppfyllda till en relativt låg kostnad.

Vi ville ha en webb som är mer modern och aktuell. Vi hade också tagit fram en grafisk profil som vi ville skulle genomsyra vår webbplats. Därför bestämde vi oss för att satsa på en helt ny webb, berättar Lina van Der Putten, webbredaktör, Markaryds kommun.

En bra grund att bygga vidare ifrån

Med Soleils paketlösning Komplett externwebb är utvecklingstiden minimal och priset fast. Utöver de funktioner som ingår finns ett antal färdigpaketerade moduler som det går att komplettera paketet med.

Det ingår ett grundmallskoncept i paketet som går att anpassa designmässigt. Markaryds kommun har fått ett gäng grundmallar som de kan arbeta vidare med. Det gör att de har en bra och flexibel grund att stå på som de kan fortsätta att utveckla ifrån, förklarar Ann Svalling, projektledare, Soleil.

En särskild anpassning som kommunen gjort för att underlätta administrationen är en synkning till kommunens personaldatabas (ad), som gör att alla kontaktuppgifter på externwebben uppdateras per automatik när ändringar görs i databasen.

För detta har vi en paketerad lösning som är enkel, kostnadseffektiv och går snabbt att få på plats, beskriver Ann.

Designanpassningar ger unikt utseende

Tack vare möjligheterna att designanpassa mallarna har markaryd.se fått sitt eget utseende.

Den tidigare hemsidan var spretig och saknade en röd tråd. Nu syns det tydligt att det är Markaryds kommun som är avsändare, menar Lina.

Exempelvis har sidfoten illustrationer som är unika för Markaryds kommun. Här skymtar besökaren en kyrka, en älg, en katt och en trana.

Enkelt, användarvänligt och sökoptimerat

Kommunen tycker att det bästa är enkelheten i att nå ut med information tack vare att Sitevision är ett mycket användarvänligt webbpubliceringsverktyg.

Det förenklar för alla att hålla informationen aktuell och vid liv. Vi vet att det som står på webben stämmer och redaktörsmässigt har vi många fler möjligheter nu än tidigare att göra anpassningar efter våra behov, säger Lina.

De har även lärt sig hur de kan sökoptimera innehållet exempelvis med hjälp av taggar och rätt inställningar.

Ulrika på Soleil har utbildat oss i Sitevision och lärt oss hur vi kan välja att visa olika typer av sökresultat så att besökarna kan välja om de vill söka bland bilder, webbsidor eller pdf:er exempelvis. Vi har även jobbat med att skriva sökoptimerade ingresser på våra sidor, säger Lina.

Om Markaryds kommun

Markaryds kommun, i hjärtat av Småland, har drygt 10 000 invånare och knappt 1 200 medarbetare.

Publicerad • 13 maj 2019