Gå till innehåll

Bergsliv.se hyllar livet i Berg och ska få fler att flytta till kommunen

startsida Bergsliv.se

Bergs kommun har tagit fram en webbplats som sätter fokus på och visar byarna och människorna som bor där. Målet är att visa upp det som är bra och inspirera folk att flytta till kommunen.

Soleil levererar kompetens som ett betydligt större företag men känslan och bemötandet hos ett mindre och mer familjärt, så det bästa av två världar! Vi har fått en välbyggd och solid produkt i vår nya destinationswebb, samt mycket goda förutsättningar från Soleil att själva förvalta plattformen vidare, säger Sofia Rudeklint, kommunikationsansvarig, Bergs kommun.

Som för många andra mindre kommuner i Sverige flyttar det ut fler människor från Bergs kommun än det flyttar in. Bergs kommun har i många år arbetat för att lyfta upp det som händer och som är bra i området på olika sätt, bland annat genom ett årligt magasin som heter Bergsliv. Innehållet från magasinet ville man även ta vidare digitalt och då valde man att skapa en webbplats.

Webbplatsen är tänkt att skapa stolthet för de invånare som redan bor i kommunen och att locka fler att flytta till oss, säger Sofia Rudeklint, kommunikationsansvarig på Bergs kommun och ansvarig för projektet.

Bergs kommun har ca 7 100 invånare idag och de vill bli fler. Av de som flyttar till kommunen är många återvändare som väljer att flytta tillbaka när man skaffar familj. Men det finns också de som är intresserade av den aktiva livsstilen ute i den storslagna naturen eller det rika kulturlivet i bygden och som kommunen gärna vill locka till sig.

Färgstarkt, känslorikt och fylligt innehåll skapar intresse

Webbplatsens design och utformning handlar om att hylla livet i regionen och kommunen försöker därmed förmedla och skapa mycket känslor. Här finns ett genomarbetat innehåll med bilder på imponerande fjällvyer, vackra miljöer från byarna och personliga människoporträtt. Designen är framtagen av Berghs kommuns byrå Trampolin PR Länk till annan webbplats..

Det här har varit ett annorlunda och kul projekt för oss på Soleil. Riktigt roligt att få bygga en webbplats med just den här målgruppen och som visar upp det fina och attraktiva med en mindre ort, säger Charlotta Ivansson, projektledare på Soleil.

Byarna i Berg har alla sin egen charm och identitet och förutom att visa upp dessa på traditionellt sätt med hjälp av bilder och text har Soleil specialbyggt ett quiz. Där kan besökarna, genom att svara på ett antal frågor få en rekommendation över vilken av byarna som passar dem bäst.

Webbtjänster för lediga jobb och bostäder ger konkreta tips till målgruppen

Sajten visar även upp alla lediga jobb i kommunen från Arbetsförmedlingen genom en integration mot Platsbanken. Besökare kan även gå vidare direkt till Hemnet för att se lediga bostäder i området och till kommunens sajt för att se lediga tomter.

Kommunen kommer att använda och marknadsföra webbplatsen på olika events. Kommunens avdelning för inflyttning, Inflyttarservice, hjälper människor som är intresserade att flytta till Bergs kommun. Här kommer webbplatsen att spela en viktig roll för marknadsföringen av fördelarna med att bo i kommunen.

Vi kommer att arbeta mycket med innehållet och utgå ifrån feedback och de resultat vi uppnår. Fokus för innehållet på sajten är att det ska vara mer känsloskapande än att bara presentera rena fakta, säger Sofia.

Vi har byggt en flexibel verktygslåda för kommunikatörerna där de kan plocka de moduler som de vill använda för varje enskild sida. De kan då skapa sidor med filmer, text, faktarutor, bilder och så vidare på ett mer dynamiskt sätt, säger Charlotta.

Väl fungerande projekt med bra dialog

Hur fungerade då arbetet med Soleil?

Jag har upplevt att vi har haft en bra dialog med Soleil under projektet och de har haft ett lösningsfokuserat sätt att jobba med webbutveckling, dels i form av ett bra och gediget grundpaket som utgångspunkt, men också mycket hög kompetens vad gäller att utveckla lösningar utifrån våra specifika önskemål. Vi är supernöjda helt enkelt, säger Sofia.

Om Bergs kommun

Bergs kommun är en kommun i Jämtlands län och Härjedalen. Bergs kommun har den lägsta tätortsgraden i Sverige, med det menas andel av befolkningen som bor i en tätort. Tätortsgraden är 30 %, jämfört med rikssnittets nära 85 %. Bergs kommun har drygt 7 000 invånare och drygt 1 000 medarbetare.

Publicerad • 11 juni 2019