Gå till innehåll

Kiruna i kubik – 7 nya webbplatser på fem månader

I Kiruna händer det mycket på alla plan. Förutom att de flyttar hela staden har de också tagit fram flera nya webbplatser tillsammans med oss på Soleil.

Tidigare i november lanserades Kirunabostäders och Tekniska Verkens nya webbplatser. Förra veckan släpptes kommunens officiella webbplats. Arbetet startade i maj 2020 och efter fem månaders hårt arbete är nu totalt sju externa webbplatser lanserade.

Lanserade webbplatser

Vi har varit supereffektiva! Med våra duktiga systemarkitekter och genom ett smart och kostnadseffektivt arbetssätt har vi byggt webbplatserna på minimal utvecklingstid. Det finns många fördelar med att jobba så här. Med en genomtänkt plan för hur man påbörjar utvecklingen och ett strukturerat agilt arbetssätt har det varit genomförbart och lett till mindre dubbelarbete och dessutom kostnadseffektivt, berättar Soleils projektledare Charlotta Ivansson, som drivit projektet.

Kirunabostäder är kommunens fastighetsbolag med hyreslägenheter runt om i Kiruna. Med ett bestånd på 2 200 hyreslägenheter bor nästan en fjärdedel av kommunens invånare hos dem. Emma Wodén är kommunikatör på Kirunabostäder och en av nyckelpersonerna i webbprojektet:

Jag är väldigt nöjd med att vi tillsammans med Soleil har lyckats bygga upp en ny webb på så kort tid, en webb som uppfyller våra förväntningar när det gäller användarvänlighet och design.

Lätt att hitta-lösningar

Webbplatserna har haft olika behov och utmaningar men en av de saker som förenar dem är just användarvänlighet, det ska vara lätt att hitta rätt. Det ska frigöra tid från dem som jobbar internt, så att invånarna själva kan hitta rätt information på ett smidigt sätt.

En annan funktion de har gemensam är stora bildpuffar för att skapa ett levande intryck. Den idéen grundade sig i det fina bildmaterialet som fanns sedan tidigare.

Vi hoppas på att våra besökare tilltalas av designen och framförallt upplever den nya webben som lättnavigerad. De ska snabbt och enkelt hitta den information de söker och att webbsidan ska vara en självklar kontaktväg till oss, säger Emma Wodén.

Kiruna kommuns webbplats spelar en viktig roll för samhällsinformationen och man vill att kommuninvånarna ska få ännu mer insyn i det som sker, en ökad transparens. Den ska också förmedla känslan att det är en attraktiv kommun och att det är trevligt att bo och leva där.

Vi hoppas på att få bra feedback på sökfunktionen, att de hittar rätt tjänstepersoner och politiker, att de hittar protokoll, blanketter och e-tjänster. Sist men inte minst ska det vara enkelt att hitta vägar in för att påverka, säger Ulrika Isaksson, kommunikationschef för Kiruna kommun.

Det ska gå snabbt att logga in och lösa sina ärenden

Tekniska verken arbetar med energi, miljö, teknisk infrastruktur och samhällsservice. De servar kommuninvånarna med allt från rent vatten till gatubelysning. Joakim Zakrisson UX designer på Tekniska Verken berättar:

Webbplatsen är vår primära informationskanal, därför är det viktigt att besökaren enkelt kan hitta den information eller tjänst som eftersöks. Vi kommer att fortsätta följa upp kundbehovet med analysverktyg och undersökningar för att säkerställa hög användarvänlighet. Med den nya webbplatsen hoppas vi på en ökad kundnöjdhet och en bra helhetsupplevelse för besökarna.

Kiruna kommun har gett liknande feedback som Kirunabostäder kring vad de är mest nöjda med:

Vi är nog mest nöjda över att den har ett modernt utseende. Det finns många olika vägar in på de olika sidorna, tack vare de dynamiska puffarna, som också gör hela sidan mer levande. Den nya webbplatsen är mycket mer tillgänglig än den gamla webbsidan var. Vi är även mycket nöjda med att vi nu kan lyfta fram vår stora kommun på ett jättebra sätt genom att ha mycket mer bilder på webben, säger Ulrika Isaksson.

Samarbetet fortsätter med intranätsutveckling och support- och förvaltning av webbplatserna

Samarbetet med Soleil är inte över för att lanseringen är gjord. De flesta kunder fortsätter att samarbeta med Soleil genom olika support- och förvaltningsavtal. Här vill kunderna att förvaltningen ska vara så kostnadseffektiv som möjligt. För Kiruna och alla sju webbplatser är möjligheterna stora till en effektiv förvaltning, eftersom de är så lika. Vill någon av webbplatserna utveckla en funktion som de övriga också vill ha kan man dela på kostnaderna.

Jag har ju ett femtiotal redaktörer som jobbar med webben och jag tror att det kan komma olika önskemål från olika håll. Men just nu njuter vi bara av vår fina webbplats, säger Ulrika Isaksson.

Joakim Zakrisson säger så här:

Utöver en lättnavigerad och användarvänlig webbplats har vi som mål att erbjuda alltmer självservice för besökarna. Närmast tillhands ligger därför att utöka biblioteket av e-tjänster och att implementera en livechatt.

Nu när externwebbarna är lanserade så tar arbetet med tre digitala arbetsplatser för samma organisationer vid. De tre ska vara klara i januari 2021. Efter det handlar det om att förvalta alla webbplatserna på bästa sätt, att det hela tiden ska finnas en plan för att de ska hållas uppdaterade och aktuella. Ett minst lika viktigt arbete.

Med det förtroende vi fått så vill vi förvalta det på bästa sätt och fortsätta göra ett bra jobb. Dessutom är norrlänningarna väldigt trevliga och härliga att samarbeta med. Det har varit mycket prat om skillnader i väder och andra påtagliga skillnader utifrån att vi geografiskt bor så långt ifrån varandra, avslutar Charlotta.

Ett nöje att samarbeta med Soleil

Samtliga medverkande från kunden har visat ett stort förtroende för Soleil och vi har med vår erfarenhet kunnat stötta dem mycket i processen.

Samarbetet med Soleil har fungerat klockrent. Deras effektiva sätt att leda arbetet i kombination med deras lyhördhet har gjort att vi tillsammans har kunnat skapa en webb som vi hoppas och tror ska hjälpa våra kunder på ett tidseffektivt sätt, säger Emma Wodén.

Om Kiruna

Kiruna kommun ligger i Norrbottens län och har ca 23 000 invånare. Tillsammans i kommunen, på Tekniska verken och Kirunabostäder arbetar ca 2 500 medarbetare.

Publicerad • 25 januari 2021