Gå till innehåll

Rätt information på rätt plats med originell design – Kunskapsstöd för vårdgivare

Case Kunskapstöd Region Stockholm

När vårdpersonal ska hitta relevant information ska det gå snabbt, säkert och vara tillgängligt. Kunskapsstöd för vårdgivare Länk till annan webbplats. är en sajt med genomtänkt navigation och en originell design med det lilla extra.

Webbplatsen riktar sig till vårdpersonal i Region Stockholm och ska hjälpa dem i mötet med patienterna. Här finns de samlade behandlingsriktlinjerna som vårdpersonalen ska arbeta efter och som ska bidra till en god och jämlik vård och bästa möjliga kunskap i mötet med patienterna.

Nu har vi fått en webbplats som är organisk och kommer att fyllas på kontinuerligt med ny information. Den är strukturerad, enkel och ser trevlig ut. Vi tycker också att den skiljer sig från den mer traditionella medicinska webbplatsen, säger Carina Ekner, redaktör på enheten Kunskapsstyrning och -stöd, Region Stockholm.

Visualisering för att hitta till rätt information

Den största utmaningen låg i att hantera och strukturera den stora mängden information. Den nya sajten har nu 27 ingångar till olika medicinska informationsområden och varje område omfattar olika mycket information i sin tur. För att göra det enkelt och intuitivt för besökarna att snabbt hitta till rätt område tog vår designer fram en illustration till varje område.

Förutom att illustrationerna tydligt ska visa vilket vårdområde det handlar om, behöver de även göra webbplatsen mer mänsklig och varm. Eftersom webbplatsen är informationstung med kliniskt medicinskt innehåll, försökte vi balansera det med ett mer mjukt och organiskt formspråk. Resultatet blev en webbplats som verkligen sticker ut, säger Marko Tosic, designer.

I arbetet med att ta fram vilken illustration som passade för varje område krävdes en del diskussioner och bollande av idéer mellan Marko och Carina.

Vi diskuterade till exempel hur vi bäst visualiserar området som heter Levnadsvanor. Jag hade en idé om en hamburgare som skulle visa på dåliga matvanor. Carina var mer inne på något med en cykel, för levnadsvanor handlar inte bara om vad man stoppar i sig utan också att man är aktiv och lever hälsosamt. Det blev en cyklist, men med en lite rundare mage än vad den först hade. Sådana detaljer är viktiga och vi hade bra diskussioner om varje illustration innan vi var helt nöjda, säger Marko.

Visuella element för att lätta upp det komplicerade innehållet

Trots sajtens tunga innehåll har det visuella uttrycket lyckats med att avdramatisera och få besökaren att le en smula. En av de viktigare illustrationerna är de tre människorna i toppbilden på startsidan. Eftersom webbplatsens målgrupp är alla professioner inom vårdyrken satte ordet mångfald sin prägel på illustrationen.

Headerbild från kunskapsstodforvardgivare.se

Humor kan också göra en webbplats mer mänsklig och varm. Så tänkte Marko och Carina när de tog fram illustrationer till 404-sidan och en sida som visar att innehållet är under konstruktion.

Felmeddelande och Under uppbyggnad, ikoner från kunskapsstodforvardgivare.se
Felmeddelande, ikon från kunskapsstodforvardgivare.se

Med snygg, välbalanserad typografi, alldeles egna ikoner och illustrationer och glimten i ögat är vår förhoppning att vårdpersonalen ska ha stor nytta av och trivas riktigt bra inne på sajten, säger Carina.

Jag vill ge beröm till Carina och hennes kollegor för jättefint samarbete och för att de vågade köra på idén med illustrationerna. Det hade kunnat bli en typisk, tråkig webbplats med massor av information och inget mer. Men de såg värdet av investeringen med illustrationerna och det blev en jättebra webbplats, säger Marko.

Navigationen var en klurig utmaning även tekniskt

Att bygga en designmässigt attraktiv sajt och samtidigt få med allt textinnehåll och skapa en tydlig struktur var även tekniskt en lurig utmaning.

Det var en utmaning att bygga en navigation för en så stor informationsstruktur med olika områden. Initialt var det klurigt att överblicka och vi fick anpassa och utforska längs med vägen, berättar Fredrik Stodne, projektledare och Sitevisionansvarig på Soleil.

Teknikmässigt har vi skapat bra lösningar för både navigationen och menyhanteringen. Deras egna ikoner sticker verkligen ut och där har vi också skapat bra lösningar med en enkel navigation. Det är både de och vi lite extra stolta över, säger Fredrik.

Nödvändig digitalisering

Behovet av kunskapsstöd med digitaliserat material samlat på en plats har varit efterlängtat bland vårdpersonal.

Den nya webbplatsen är tillgänglig och mobilanpassad. Det finns även en tillgänglig informationssökning som anpassas utifrån ämnesområde, berättar Karin Eklöf Lignell, redaktör och kollega med Carina på samma enhet.

Webbplatsen har också förberetts för att automatiskt kunna ta emot och dela information på nationell, regional och lokal nivå.

Blickar framåt mot vidareutvecklingen

Samarbetet har fungerat riktigt bra och det finns mycket kvar att arbeta vidare med, sökfunktionen till exempel. Men basbehoven finns på plats och nu efter lanseringen ska de arbeta vidare med taggning av innehåll.

Vi har haft ett fint samarbete med Soleil. De har varit tillmötesgående, snabba och förstått vad vi menar med alla frågor, säger Carina och Karin.

Som leverantör av webbplatser är vi extra stolta att få lansera en webbplats som inte bara är grafiskt snygg utan också byggd med målgruppens behov och sajtens viktiga ändamål i fokus, avslutar Fredrik.

Publicerad • 17 oktober 2022