Gå till innehåll

Annette de Jong

Annette de Jong

Annette flyttade till Sverige från Nederländerna för att förändra sättet att jobba. Hon tror på att lära genom att göra och brinner för att få människor att själva se lösningarna. Hon har jobbat som teamcoach på det nederländska företaget Buurtzorg, som är de självstyrande organisationernas nummer. Det gör att hon har en betydande roll på vår resa mot en självstyrande organisation.

Vad har du för bakgrund och erfarenhet?

Jag började min karriär som sjuksköterska i Nederländerna när jag var sjutton år. Sedan har jag varit på många olika platser och har bland annat arbetat som teamcoach på Buurzorg. När jag blev ensamstående mamma 2010 jobbade jag inom hemtjänst för barn och på ett sjukhus. Då bad jag om att få jobba extra mycket varannan vecka och mindre de veckor när jag hade min son.

Det fick jag inte. Så när jag fick höra talas om Buurtzorg, en självorganiserad hemtjänst, tog jag kontakt med dem och så började min resa inom självstyrande team. Där jobbade jag i fem år och det passade mig perfekt för där fick jag jobba 50 timmar ena veckan och 20 timmar nästa.

Vad fick dig att börja jobba på Soleil?

Det är ett företag som har samma syn som mig på hur det är bäst att jobba och de har en positiv inställning, som jag gillar.


Hur bidrar du till Soleils utveckling som självstyrande organisation?

Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och bidra till team som har självförtroende att fatta sina egna beslut. Som struntar i att fråga varför saker händer, utan istället frågar sig vad vi vill ha ut av detta och hur vi vill vara involverade i processer. Det finns alltid mycket att göra inom kommunikation – att lära människor att ge och ta feedback, både positiv och negativ. Att kunna diskutera saker för att komma framåt. För vi är och ska vara olika och kommer alltid att tycka olika. Det gäller att inte ta det personligt. Vi duger alla som vi är och behöver inte ändra på oss själva för att ändra ett beteende. Det viktiga är att vi alla får förutsättningar för att göra vårt jobb på ett bra sätt. Jag vill bidra till att det synsättet ska genomsyra hela Soleil.