Gå till innehåll

Rasmus Björklund

Rasmus inledde sin karriär hos oss med att skriva sitt examensarbete. Det blev ett riktigt bra resultat och på den vägen är det. När han var klar med utbildningen började han som utvecklare och nu stormtrivs han.

Hur gick det till när du började på Soleil?

Jag träffade Soleil på Karlstads universitets arbetsmarknadsdag HotSpot och fastnade direkt. Därför hörde jag av mig till Lisa, som är HR-ansvarig, och anmälde intresse för praktik. Jag fick snabbt svar och sedan har det rullat på. Jag blev kvar och fick fast anställning efter min praktik.

Varför ville du börja här?

Här på Soleil håller vi på med det jag tycker bäst om; front end-utveckling. Många andra IT-bolag i Karlstad jobbar med back end. Jag har dessutom alltid känt att Soleil är humana och sticker ut tack vare det. Det är okej att hantera sin vardag med allt vad det innebär, när som helst om det funkar. Jobbet springer inte ifrån dig, utan det är bara att ta igen det någon annan dag. Det är skönt att komma bort från ”stämpla in, stämpla ut”-jobbet. Sedan finns det så många sköna karaktärer här.

Hur tycker du att det är att jobba här?

Det är en väldigt avslappnad arbetsplats och som sagt, sköna kollegor. Vi peppar varandra och uppmanar till att inte stressa upp sig, istället för att pusha varandra för hårt. Det behövs ingen press från andra när en redan vet redan att en behöver få saker gjort.

Hur är det att vara nyutexad här?

Jag upplevde att Soleil inte har för höga förväntningar på mig som nyexad. Det är okej att vara ny i arbetslivet. Bara en gör sitt bästa från start, så kan ingen säga något annat. Det är enkelt att tänka att nu måste jag prestera, men du ska och kan inte kunna allt när du är ny. Samtidigt fick jag hela tiden nya utmaningar i takt med att jag var redo.

Hur är det att jobba som konsult?

Jag ser inte på mig själv som en inhyrd konsult. Vi jobbar verkligen tillsammans med våra kunder och jag ser inga sådana gränser. Det känns som att jag är en del av deras företag.

Vad utmärker Soleil?

Det humana arbetssättet. Både chefer och projektledare tar väldigt bra hand om oss, ser till att schemat ser bra ut och att vi inte är överbokade. De försöker verkligen att jobba för att arbetsbördan ska vara på en bra nivå och inte bidra till stress.

Vilket var ditt första uppdrag?

Jag fick först en liten uppgift som handlade om att göra stiländringar för Kiruna bostäder. Jag skulle styla ett formulär på deras externwebb. Och det gick superbra! Sedan fick jag en enorm uppgift där jag fick ta fram en rest-app, som hämtar in data från en databas och presenterar alla medarbetare på webben. Det var inte tänkt att jag skulle ta det, men jag fick förtroende direkt när jag visat att jag klarade av den första uppgiften så bra. Detta gick också toppen och det ledde till mitt tredje projekt där jag var ensam utvecklare, men hade stöd från min mentor. Jag fick äran att bygga externwebbar för Mora grundskola och gymnasium redan 1,5 månad efter att jag började på Soleil. Även om jag var ensam utvecklare i projektet kände jag hela tiden att det fanns hjälp att få. Mina kollegor ville verkligen att jag skulle lyckas och trodde på mig.